Krzysztof Szulborski


Krzysztof Szulborski, urodzony 26 lutego 1970 roku w Gdańsku, to postać wyjątkowa w polskim świecie kulinarnym. Od 2001 roku pełni rolę prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, co podkreśla jego znaczącą rolę w reprezentowaniu kucharzy i promowaniu sztuki kulinarnej w Polsce.

W 2009 roku był jednym z założycieli Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku, instytucji, która dąży do kształcenia i rozwijania umiejętności kulinarnych. Jako redaktor naczelny magazynu Akademia Kulinarna w latach 2015–2016, przyczynił się do upowszechnienia wiedzy na temat kulinariów.

Szulborski jest nie tylko miłośnikiem kuchni regionalnych, ale także ich aktywnym popularyzatorem. Angażuje się w organizację różnorodnych konkursów i wydarzeń kulinarnych, które mają na celu promowanie tradycji i innowacyjnych podejść w gotowaniu.

Przebieg kariery zawodowej

Krzysztof Szulborski to postać, której bogata kariera kulinarna rozciąga się na wiele lat doświadczeń i osiągnięć. W latach 1988–1989 zajmował stanowisko kucharza w restauracji „Współczesna” w Gdańsku, a już od 1989 do 1991 pełnił tę samą rolę w „Wczasowej” w Sopocie. Następnym krokiem w jego karierze było zatrudnienie w Orbis SA Hotel, gdzie pracował aż do 2009 roku, zbierając cenne doświadczenia w branży gastronomicznej.

Rok 2009 był przełomowy, ponieważ Szulborski założył własną firmę konsultingową KINGS, która koncentruje się na doradztwie kulinarnym i oferuje profesjonalne szkolenia dla kucharzy oraz restauratorów. W tym samym czasie stał się współzałożycielem Pomorskiej Akademii Kulinarnej, wnosząc swoją wiedzę i pasję do kształcenia młodych adeptów sztuki kulinarnej.

W okresie 2014–2015 był współwłaścicielem popularnej w Gdyni restauracji „Jack’s Bar & Restaurant”. Od 2015 do 2016 pełnił funkcję redaktora naczelnego magazynu Akademia Kulinarna, który był skierowany do uczniów szkół gastronomicznych oraz młodych kucharzy. Dodatkowo, w latach 2015–2017 prowadził szereg szkoleń kulinarnych dla pracowników różnych lokali restauracyjnych.

W 2016 roku objął stanowisko wiceprzewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej „Czeladnik, Mistrz w zawodzie Kucharz” w Pomorskiej Izbie Rzemieślniczej, a od 2018 jest przewodniczącym tej komisji. W roku 2023, z nowym entuzjazmem, stał się współwłaścicielem Restauracji Fenomen w Gdańsku, kontynuując swoją ścieżkę kariery w gastronomii.

Krzysztof Szulborski jest także znanym felietonistą oraz autorem licznych artykułów dla branżowych magazynów takich jak Poradnik Restaurator, Food Service oraz Restauracja. Występuje również gościnnie w pismach biznesowych, takich jak Galerie Handlowe i Manhattan Business. Jego pasjonackie zainteresowanie kulinariami zaowocowało także książkami – jest pomysłodawcą, wydawcą i współautorem „Lekcji Smaków”, której celem jest edukacja uczniów i nauczycieli szkół o profilu gastronomicznym. Dodatkowo, współtworzył książki kucharskie „Grilluj z Mistrzami Świata” (2010) oraz „Od Kuchni” (2017).

Od 2004 roku Szulborski angażuje się w organizację Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich – Dorszowe Żniwa. W latach 2004–2007 pełnił rolę organizatora Kulinarnych Mistrzostw Drużyn Kucharskich Juniorów, a od 2017 roku organizuje Ogólnopolski Sylwester dla Szefów Kuchni i Cukierni. Jego działalność obejmowała także organizację pokazów kulinarnych, m.in. Kuchnie Europy w Gdańsku (2004) oraz różnorodne targi jak Baltpiek i Gastroexpo (2005–2015).

Szereg wydarzeń kulinarnych, w których uczestniczył, takich jak Największy Pieróg (2004), Kucharze dzieciom (2004) oraz bicie Rekordów Guinnessa za największą porcję grillowanej ryby (2004), świadczy o jego zaangażowaniu w branży gastronomicznej. Był również organizatorem wyjazdów polskich kucharzy do USA na prestiżowy konkurs w Grillowaniu Jack Daniel’s (2006–2008) oraz na Olimpiady Kulinarne IKA, co pokazuje jego międzynarodowe podejście do gastronomii.

Ważniejsze tytuły i osiągnięcia zawodowe

Krzysztof Szulborski to wybitna postać w dziedzinie kulinariów, której osiągnięcia i tytuły dowodzą jego zaangażowania oraz talentu w gastronomii. Poniżej przedstawiamy najważniejsze wyróżnienia i nagrody, które zdobył na przestrzeni lat:

  • odznaka Za Zasługi dla Turystyki (2022),
  • tytuł Arcymistrza (2022),
  • Ambasador Kulinarny Marki Złoty Widelec (2021),
  • brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA Stuttgart z drużyną Culinary Team of Poland (2020),
  • tytuł Mistrz Mistrzów przyznany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce ARS COQUINARIA (2019),
  • odznaka Za Zasługi dla Rolnictwa (2017),
  • srebrny medalista Olimpiady Kulinarnej IKA Erfurt z drużyną National Culinary Team of Poland (2016),
  • odznaka Za Zasługi na rzecz promowania Regionalnego Produktu Kulinarnego dziedzictwa kultury pomorskiej (2014),
  • Hermes Kulinarny – Osobowość Kulinarna (2013) – nagroda przyznana przez miesięcznik Poradnik Restauratora i branżę kucharsko-gastronomiczną w Polsce,
  • nagroda za Działalność Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – Bursztynowy Mieczyk (2011),
  • Mistrz Republiki Czeskiej w przyrządzaniu gulaszu (2009),
  • brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej IKA Erfurt z drużyną Pomerania-Culinary Team of Poland (2008),
  • Oskar Kulinarny (2007) w kategorii Promotor Kuchni Regionalnych – nagroda przyznana przez środowisko kucharskie w Polsce,
  • Mistrz Świata BBQ (2006),
  • Wawrzyniec roku (2006) – nagroda przyznana przez środowisko gastronomiczne w Polsce,
  • tytuł Kuchmistrza (1992).

Osiągnięcia te potwierdzają doskonałość i wpływ Krzysztofa Szulborskiego na polską gastronomię, a także jego zaangażowanie w promocję kulinarnych wartości narodowych.

Ważniejsze szkolenia gastronomiczne

W ramach swojej bogatej kariery, Krzysztof Szulborski uczestniczył w licznych szkoleniach oraz programach telewizyjnych związanych z gastronomią. Poniżej przedstawiamy kluczowe osiągnięcia i aktywności związane z jego działalnością w tej dziedzinie.

  • 2021 – Kucharz w telewizyjnych programach na TVP2 „Pytanie na Śniadanie”,
  • 2021, 2023 – Gość programu TVP 3 Gdańsk „SZTUKI PIĘKNE”,
  • 2020 – Prowadzący oraz Kuchmistrz w serialach kulinarnych „SMAKI POMORZA”,
  • 2018–2019 – Autor szkoleń kulinarnych w ramach programu „SMAKI WARMII I MAZUR”,
  • 2017 – Kucharz w programach TVP3 Gdańsk „Dzień Dobry tu Gdańsk” oraz „Pomorze na Weekend”,
  • 2009–2015 – Doradca kulinarny i trener projektów rewitalizacyjnych dla pracowników branży HoReCa, obejmujących kompleksowe szkolenia w zakresie biznesu, administracji i produkcji gastronomicznej,
  • 2015 – Prelegent podczas gastronomicznej wystawy Gastroexpo 2015,
  • 2015 – Główny trener w projekcie „Pokazy Kulinarne” dla Lokalnej Grupy Rybackiej Wodny Świat,
  • 2014 – Główny trener w projekcie „Kuchnia z Ikrą”, współorganizowanym przez Lokalną Grupę Rybacką Kaszuby, dla uczniów szkół gastronomicznych,
  • 2014 – Cykl szkoleń „Gotuj z Mistrzami” w ramach projektu ARR Polska Smakuje Tradycją, skierowany do młodzieży ze szkół gastronomicznych,
  • 2012–2014 – Cykl pokazów dla ARR „Polska Smakuje Tradycją”,
  • 2013 – Szkolenie dla Urzędu Pracy w Olsztynie „Nowoczesny Pracownik Gastronomii” – projekt współfinansowany z Funduszu Unii Europejskiej,
  • 2012–2014 – Trener merytoryczny oraz autor materiałów dydaktycznych w projekcie kulinarnym „Mistrzowie Nauczycielom Zawodu – Patissier Chocolatier”,
  • 2012–2014 – Trener w projekcie „Doskonalenie Chlebem Powszednim Nauczyciela Zawodu”, dedykowanym nauczycielom szkół gastronomiczno-cukierniczo-piekarskich,
  • 2012–2013 – Trener w ramach projektu „Czas na nas – praktyki dla nauczycieli i instruktorów praktycznej nauki zawodu”,
  • 2012 – Główny Trener w projekcie „Organizator gastronomii w Turystyce”, finansowanym przez Fundusz Unii Europejskiej oraz Kaszubski Uniwersytet Ludowy,
  • 2012 – Trener w projekcie „Pierwsza Praca” skierowanym do młodzieży z Domów Dziecka,
  • 2011 – Trener oraz wykładowca w projekcie „Efektywny Nauczyciel Sztuki Kulinarnej”,
  • 2011 – Szkolenie „Kulinarna Przyjemność w sercu Polski” – projekt współfinansowany z Klastrem Producentów Wołowiny,
  • 2011 – Szkolenie „Dania gorące z ryb i owoców morza w oparciu o kulinarne trendy kuchni światowej”,
  • 2010–2011 – „Profesjonalny Kucharz źródłem sukcesu zawodowego w Polsce” – program kształcenia,
  • 2010 – Szkolenie na temat „Dania z ryb kuchni ciepłej w kuchni polskiej”,
  • 2009–2011 – „Profesjonalny kucharz źródłem sukcesu rynku gastronomicznego w Polsce” – projekt edukacyjny,
  • 2009–2010 – „Kulinarna przyjemność z Warmii i Mazur” – program szkoleniowy,
  • 2008–2009 – Projekt „Ucz się od najlepszych – zostań kucharzem potraw regionalnych”,
  • 2007–2008 – „Turystyka wspólna sprawa” – szkolenie w zakresie technik kulinarnych i cateringu.

Krzysztof Szulborski znacząco przyczynił się do podnoszenia standardów w branży gastronomicznej poprzez swoje zaangażowanie w projektach edukacyjnych, szkoleń i programów telewizyjnych.

Przypisy

  1. Krzysztof Szulborski współwłaścicielem Fenomenu w Gdańsku [online], poradnikrestauratora.pl [dostęp 05.05.2023 r.]
  2. Lekcje Smaków [online], issuu.com [dostęp 26.05.2023 r.]
  3. Grilluj z Mistrzami Świata [online], bookmaster.com.pl [dostęp 26.05.2023 r.]
  4. „Chcemy, aby turystyka była nadal świetną wizytówką naszego regionu”. Obchody ŚDT 2022 na Pomorzu [online], pomorskie.eu, 29.09.2022 r. [dostęp 29.09.2022 r.]
  5. Polska od kuchni: gala laureatów i arcymistrzowie uhonorowani! [online], kucharze.pl, 29.04.2022 r. [dostęp 06.05.2022 r.]
  6. Zasłużony dla rolnictwa [online], pomorskie.eu, 16.05.2024 r. [dostęp 21.06.2024 r.]
  7. Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie! [online], kucharze.pl, 15.01.2020 r. [dostęp 01.02.2020 r.]
  8. Culinary Team of Poland [online], newsgastro.pl/.pl, 19.01.2020 r. [dostęp 01.02.2020 r.]
  9. Brązowy medal dla Culinary Team of Poland na IKA 2020 w Stuttgarcie! [online], kucharze.pl, 20.02.2020 r. [dostęp 21.02.2020 r.]
  10. Statuetka Kulinarna dla Krzysztofa Szulborskiego [online], kucharze.pl, 03.01.2014 r. [dostęp 21.04.2024 r.]
  11. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy w daniach regionalnych na IKA [online], papaja.pl, 05.03.2016 r. [dostęp 11.07.2016 r.]
  12. Polscy kucharze zdobyli srebro! [online], kucharze.pl, 24.10.2016 r. [dostęp 29.10.2016 r.]
  13. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich [online], gedanopedia.pl [dostęp 06.12.2020 r.]
  14. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich [online], stowarzyszeniekucharzy.pl [dostęp 31.01.2019 r.]
  15. Stowarzyszenie Kucharzy Polskich [online], mojepanstwo.pl [dostęp 17.03.2016 r.]
  16. Pomorscy kucharze jadą na kulinarną olimpiadę [online], trojmiasto.pl, 04.10.2012 r. [dostęp 07.01.2016 r.]
  17. Relacja z prezentacji Pomerania-Culinary Team of Poland [online], kucharze.pl, 10.09.2012 r. [dostęp 07.01.2016 r.]
  18. Najlepsi kucharze z Pomorza: Nasza reprezentacja wyrusza do Erfurtu [ZDJĘCIA] [online], dziennikbaltycki.pl, 10.09.2012 r. [dostęp 13.03.2021 r.]
  19. Najlepsi kucharze z Pomorza: Reprezentacja mistrzów kucharskich spotkała się z Lechem Wałęsą ZDJĘCIA [online], gdansk.naszemiasto.pl, 10.09.2012 r. [dostęp 13.03.2021 r.]
  20. Skład Pomerania-Culinary Team of Poland [online], kucharze.pl, 30.09.2012 r. [dostęp 13.03.2021 r.]
  21. Kalendarz Pomerania–Culinary Team of Poland [online], papaja.pl, 17.12.2012 r. [dostęp 07.01.2016 r.]

Oceń: Krzysztof Szulborski

Średnia ocena:5 Liczba ocen:15